Catania new judicial offices

The project for the new headquarters of the judicial offices of Catania, designed with Progetto CMR, treats building and public space with a holistic approach, thus establishing an indissoluble relationship between these two elements together with the urban and natural context. A city waterfront embedded between the sea and Etna.  The shape of the open courtyard reinterprets a building typology typical of Catania’s historical center and declines it in the site by opening the block towards the landscape and lifting part of the volume from the ground. To the simple composition of volumes corresponds a clear organization of the program, designed to be extremely functional and meet the needs of efficiency, safety and separation of the public flows from those of the employees. Taking advantage of the topography of the site, courtrooms and gardens are arranged on terraces sloping down towards the sea. The strong integration of the building with the landscape and with the public space gives a new aura to the exercise of justice: while maintaining its authoritative and institutional profile, it is deprived of the most intimidating aspects by emphasizing its civic and collective value. 

A territorial workshop in three days of exploration of the northern lagoon and its islands: the history and the sandbanks of the Lazzaretto Nuovo, the gardens and the Torre Massimiliana di Sant’Erasmo, the fishing tradition and the ecosystem in which Venice was born and grew up.
A weekend of territorial exploration within the Sentiero delle Barene, an innovative project of the network of Archeoclub di Venezia and CAVV – CSV di Venezia Coordination of Voluntary Associations of the Metropolitan City of Venice (Competition of ideas for the development of solidarity communities 2019), starting from the island of Lazzaretto Nuovo, one of the richest islands in biodiversity and immersed in the lagoon ecosystem now at risk of disappearance, according to the innovative role of the “heritage communities” promoted by the Faro Convention of the Council of Europe on the value of cultural and environmental heritage for society.

The reorganization project of the stadium San Siro zone is based on the need to redefine the area close to the construction sites of the new line MM5 subway.

Around the parking fences, distinguished by uses and functions, the proposal provides a large public park open to the city and transport services to support spectators of major sporting events.

© 2020 Dontstop architettura snc
A Mab21 website