The School at the Center of the Future

The project “The School at the Center of the Future” aims to regenerate a central part of the city of Brescia. The masterplan includes constructing a primary school, a secondary school, a Community Hub, and a gymnasium. These are all connected by a park consisting of various activity zones covering approximately 9,000 square meters. The boulevards serve as vital arteries, opening the site on all four sides and connecting it to various surrounding areas.

The Community Hub, featuring a structure composed of a series of barrel vaults, houses the library, FAB LAB, and auditorium. It visually integrates with the park and boulevard. The schools are designed on a single level, facilitating access to outdoor educational activities. They present themselves as a “school open to the landscape.” The primary school is characterized by pitched roofs with an integrated system of photovoltaic panels, while the secondary school unfolds under irregular pitched coverings, allowing for the characterization of the space below.

A system of actions proposed for the “slow route” between Pergusa and Piazza Armerina is developed over three territorial areas that coexist in the territory and have interconnected environmental, physical, social and symbolic characteristics. The project aims to inhabit and equip the greenway of the old railway and to create a “walkscape” that dialogues with the landscape, imaginative and historical dimensions of Central Sicily. The mythological metaphor of the Rape of Persephone guides the development of the project areas, creating a system of cross-references and punctual interventions to connect, enhance and implement the natural and anthropic elements of the route.

Bergamo Prossima is an urban regeneration project that designs a new space for the city: a place for citizens to meet and for families, the elderly, and students to live. The commercial area on the ground floor is developed inside the preserved buildings while the residential volumes and the RSA draw two large connected green courtyards creating an urban and environmental axis along the north-south axis, which ends in the gardens of Via Martiri di Cefalonia crossing the building that houses the student residence. The project maximizes the use of the existing volumes for an SL of 25,000 sqm, reducing the footprint and increasing the green and social spaces.

The XPORT VILLAGE project is a connecting space between the local inhabitants and the global network of innovators and creatives from all over China and the world. The rural dimension of the village suggests a “slow” lifestyle suitable for the contemporary creative profession, but which is able to dialogue and stay in touch with the “fast” pace of the city and its creators, operators, communicators, companies and international public. The spaces are articulated in open courtyards facing the natural elements and are developed along the waterway and on the northern edge of the village. The three open courtyards are linked by two elements that create a distinctive urban sign: the portico and the archives system. A structure that makes the tradition and cultural background of local and global knowledge available to the innovators living in XPORT VILLAGE, and at the same time is able to communicate and transmit it worldwide.

The Chinese Design Weeks have developed as big public events of urban innovation, far from the concept of design linked to “products” or “services”, but a ground for experimentation of every form of design. The first room of the exhibition shows the results of these investigations in three symbolic cities where innovation is produced and where the future of design is redesigning millions of people’s lives. In the second room, the redevelopment process of the Beijing Dashilar district, located southwest of Tian’anmen Square, is explored in depth. Started in 2011, it is characterized by a bottom-up planning process.

A feasibility study whose objectives include qualifying the Stadio Picco for the Serie A championship, reorganizing the service areas around the stadium in order to raise the quality standards of the facility, and redefining the urban role of the Stadio Picco and its relationship with the city.

The main points of the project consist in the demolition of the current grandstand with the construction of a new one on two floors able to accommodate 5,500 seats without barriers; the provision of all services, offices, skybox; the implementation of the capacity of the curve Piscina to over 3,300 seats and the new coverage of the Stadium.

The redevelopment project of the building includes two possible versions: a conservative one and an innovative one. Both proposals aim to change the intended use of the building, from a directional to a receptive one. In the conservative option the building conceived as a student residence, has 67 rooms total to accommodate 101 guests. In the innovative option you get 66 accommodations for 75 beds.

The “Residential Park” of Lodi becomes an experimental district constructed with innovative sustainable advanced systems and low power consumption. Furthermore it is a new urban organism that connects very different social realities and systems. This area has an high density concentration of activities, typical of cities’ centre, with the aim of minimizing the use of the ground and creating free, green, public spaces. The aim is to create an high quality living space for the city of Lodi, with a new concept of centrality, an innovative way of living in contact with green spaces and being, at the same time, so close to the centre of Milan thanks to the railway lines.

This manifesto, developed with the Sino European Innovation Institute, stems from the need to turn urban innovations in each different field of knowledge into practice, in order to set up multidisciplinary activities that could guide and restore balance in the contemporary urban development, following guidelines that focus on both social welfare and individual needs.
The real goal is to give rise to creative cities, both from material and immaterial point of views, so as to adopt and achieve the UN 2030 Agenda for Sustainable Development principles.

Designed and built in only 15 months, the restructuring of the former Arsenale at La Maddalena in Sardinia, was initiated with the purpose of hosting the 2009 G8 Summit.

© 2024 Dontstop architettura snc
A Mab21 website