School of Macerata

The project proposes a relationship between landscape and architecture that surpasses the traditional hierarchy of front/back and interior/exterior. The planivolumetric layout aims to frame the landscape and make it an integral part of the project. The volume is structured under a continuous roof that follows the existing topography, placing classrooms and connecting spaces along the slope. The internal courtyard, where other spaces overlook, creates a scenic promenade that culminates in a portion of green and accessible rooftop, open to the panorama. Inspired by a functional and pedagogical program that requires fluidity, transparency, and rootedness, the architectural principle that distinguishes the project translates into five main elements. These include visual permeability through connections at all levels of the intervention, the relationship with the landscape and the neighborhood, the longitudinal and transverse extension of internal and external spaces in the educational area, and the spatial articulation of the functional program within individual buildings.

© 2024 Dontstop architettura snc
A Mab21 website