SPORTS CENTER GIACINTO FACCHETTI CHARACTERIZATION

The visitors of the sportive center Giacinto Facchetti are welcomed by the new image.
The program of work includes the completion of the renewal of the identity of the Sports Centre by replacing the specific indications along all paths.
The new signage has a highly recognizable character. New indications highlight the accesses to the center and the logotypes on the main buildings emphasize the identity of the place connected with the team and the company, while the system of graphic signage makes clear the orientation in the campus.

The small wooden horizontal slatted building has been designed to host all objects and functions concerning the ordinary maintenance of the Appiano Gentile sports center spaces, such as: the garden machines and the laundry area for the players. The facade wooden slats has a different treatment in correspondence with the accesses, here the slats are in fact arranged vertically.

The volume is located in the area behind the gym, at the end of the path of the sports center, where the machines dedicated to the maintenance of the park have an appropriate maneuvering space.

In anticipation of the 2016 Champions League final, the concessionary companies of the San Siro stadium had set up a redevelopment program extended to various parts of the plant.

This framework includes the redevelopment project of the access walkway to the second-ring stands, with a substantial increase in services to the spectators, the rationalization of access routes and a new graphic orientation for visitors.

The project of the first ring consists of a set of specific interventions within existing local distributed around the ring to reorganize equipment requests, improve the operation, administration and maintenance.

Interventions related to the third ring consist in adapting the structure to safety standards. The new amenities, such as bar, toilet, infirmaries will be redeployed inside the towers on the four corners of the ring in anticipation a rearrangement functionally at odds of two walkways along the third ring forums.

Within the program of interventions for the redevelopment of the facilities of the Angelo Moratti Sports Center in Appiano Gentile, takes shape the project for the new players and the technical staff of FC Internazionale residence.

The project involves the construction of a new building structured in two bodies connected to each other.

The intervention frees up the spaces inside the existing buildings to create a series of spaces dedicated to the media, sponsors and guests of the company.

The changed needs in the athletic activities of a leading international team have made it necessary to draft a project for a new gym within the Angelo Moratti center. It is a new building perfectly inserted in the natural background with a contemporary architecture in dialogue with the needs of landscape protection of the park, through the use of a natural wood covering. One of the most characteristic aspects is that the gym is a sort of “energy hub” of the camp heating system.

The new building for the changing rooms of the first team is a simple volume, sober and functional, designed to concentrate all the spaces provided for the players.
In order to maximize privacy and, at the same time, allow light to filter through the glazed upper crowning, the volume’s base has no further openings. During the night hours, the transparent crowning signals the activity and the presence of the players in the locker room.

A new entrance for the press and for the guests of the sports center. The project aims to overthrow the anonymity of the existing entrance introducing graphics and communication related to the team. The crowning of the existing glass structure with a polished surface is the basis for the implementation of a large sign with the team name and its logo. The new structure allows to raise the proportion of the gutter of the glazed entrance masking the poor quality of the pitched roof the today is visible along the path towards the building.

Between innovation and tradition, the project defines the interaction of the sports center “Angelo Moratti” with the external area. A new brick building hosts the concierge, surveillance, new toilet facilities dedicated to the viewers of the training sessions and provides controlled access to a new space dedicated to the fans.

Within it, a small fully glazed structure can accommodate both a store dedicated to visitors both events related to promotional activities of the club.

The redevelopment project of the historic AC Milanello Sports Center begins with the characterization of the main building. The interventions involve reception spaces, service to the first team and those dedicated to guests, thus renewing the identity of one of the most important clubs in the world.

The project represented the first stage of Dontstop architecture consulting for the AC Milan Club.

© 2020 Dontstop architettura snc
A Mab21 website