ITALIA 110 with honours

ITALIA 110 e lode is an exhibition dedicated to the one hundred and ten year history of the Italian national football team. Hosted in the sub-stand of the First Ring of S.Siro in Milan, the exhibition gathers memorabilia of the national football team, but at the centre of this story is the symbol that represents the team and the passion for football: the jersey.   In this short journey, the jersey is tinged with a single colour, blue, until it becomes the very concept of national representation; until it summarises in a single word the set of people, hearts and legs for whom to spend their passions: The Azzurri!

A feasibility study whose objectives include qualifying the Stadio Picco for the Serie A championship, reorganizing the service areas around the stadium in order to raise the quality standards of the facility, and redefining the urban role of the Stadio Picco and its relationship with the city.

The main points of the project consist in the demolition of the current grandstand with the construction of a new one on two floors able to accommodate 5,500 seats without barriers; the provision of all services, offices, skybox; the implementation of the capacity of the curve Piscina to over 3,300 seats and the new coverage of the Stadium.

The set up design for FC Internazionale concerns the new characterization of the halls of the Meazza Stadium and includes a review of the existing graphics and the integration of new graphics linked to the most important events welcomed at San Siro Stadium and to the protagonists of the ‘Inter.

The interventions involved the entire building from the garages, to the various rooms dedicated to the fans up to the signage of the stadium and include both the creation of graphic panels and the choice of furnishings

The concepts behind the team’s brandidentity are the protagonists of the hospitality lounge set-up for 2016 which involves in particular the Beneamata Club and Amboriana Club spaces. The international FC identity is manifested in belonging to the team, in colors and elements repeated even contaminating the large photographs of the protagonists of the first team.

The project to characterize the station dedicated to the great sports facility of San Siro, imagine an approach path to the surface and defines the relevance of space intended for the control of flows during the events. Three main elements characterize the design hypothesis: the construction of a graphic path that, through the scalar transformation of the name (San Siro Stadium), accompanies towards the impact with the monumentality of the stadium; the introduction of a progressive treatment of wall coverings and flooring that returns the main route to the plant and the construction of a new roofing system that emphasizes access to the underground and fits into the overall project for reorganizing the yard.

In anticipation of the 2016 Champions League final, the concessionary companies of the San Siro stadium had set up a redevelopment program extended to various parts of the plant.

This framework includes the redevelopment project of the access walkway to the second-ring stands, with a substantial increase in services to the spectators, the rationalization of access routes and a new graphic orientation for visitors.

The project of the first ring consists of a set of specific interventions within existing local distributed around the ring to reorganize equipment requests, improve the operation, administration and maintenance.

Interventions related to the third ring consist in adapting the structure to safety standards. The new amenities, such as bar, toilet, infirmaries will be redeployed inside the towers on the four corners of the ring in anticipation a rearrangement functionally at odds of two walkways along the third ring forums.

The identity of the temporary structure is related to its flexibility, both spatial and constructive. Most of the space is occupied by the exposition area where is possible to find the shrines with the museum’s material and a basement structure for the exposition of the cups. Inside there are also services for the visitors and an area for projections and debates. At the upper level the exhibition gallery guides the public into the museum itinerary and also gives a large view into the internal empty courtyard of the double-height space in the middle.

The San Siro Store – Official merchandising is a store that allows the stadium to have a space at the height of the San Siro international sports facility. The design and layout project includes an intervention on all the spaces of the store which has two views over the playing field. The project reflects the identity story of the corporate image, making the common areas of the two different teams within the store recognizable.

The proposal for a communication campaign for the new San Siro Store opening involves 7 intervention sites that lead from the underground to the new store.

The project for FC Internazionale’s offices is a part of the San Siro stadium renovation program. The space under the seats platform is organized into isolated boxes that contain the private function. This system doesn’t interfere with the perception of this big and bright open space that becomes a meeting area where people can move freely.

© 2022 Dontstop architettura snc
A Mab21 website